Elektrotechnik Elektrotechnička

Ti, kteří chtějí získat tuto odborku, by měli mít hlubší zájem o elektrotechniku a formou od jednoduchých pokusů až po náročné úkoly nastínit základní problematiku oboru.

Odborka je ke stažení zde.

Elektrotechnik_verson2

 

 

Náměty k odborce

Soutěž CanSat

Elektrotechnik Skaut 2017-12(1) 7

Elektrotechnický pokus:

Skaut 2017-2_elektrotechnik

Subscribe
Upozornit na
8 Komentáře
nejlépe hodnocené
nejnovější nejstarší
Inline Feedbacks
View all comments
Harrry
6 let před

Nazdar.
Chci se zeptat, jaký je rozdíl mezi odborkou Elektronik a Elektrotechnik. Nedalo by se takové pojetí techniky spojit do jediné odborky? Byla by v ní větší volnost, a možná tím pádem i větší přitažlivost.

Churchill
Reply to  Harrry
5 let před

Elektrotechnik se zabývá spíše silnoproudem (rozvedení el. energie, světla…) kdežto elektronik se věnuje slaboproudu a elektronickým věcem (tištěné spoje, sensory, LED osvětlení…)

Ondřej Vomlel
Reply to  Gymi
7 let před

Ahoj se vším v odborce souhlasím myslím že je velmi dobře provedená. Velká pochvala.

Ondřej Vomlel
7 let před

Předem se omlouvám že jsem zase kritickej 😉 nedokážu si představit že bude někdo řešit přezkoušení s elektrikářem případný dohled elektrikáře nad člověkem který tu odborku plní. Kontrola prodlužováku patronem bez vhodné kvalifikace opravdu nestačí. Osobně bych tam spíš zařadil něco ve stylu vytvoř modelové místnosti s funkční elektroinstalací napájený samozřejmě nějakým adaptérem nebo baterií. ale jinak chválím že jsou odborky elektronik a elektrotechnik oddělené.

Michal Burda
Reply to  Ondřej Vomlel
7 let před

Ahoj, ano, dostal jsem k tomuto bodu připomínky a odborka bude upravena. Nicméně jsou v odborce body, kdy bych byl rád, aby se uchazeč setkal s nějakým „elektrikářem“ a popovídal si s ním na toto téma. Nemusí to být zrovna technik od EZ, idea je taková, že to může být třeba rodič nějakého člena střediska, který se elekrikou zabývá. A ze zkušenosti vím, že rodiče dětí ve středisku mívají často pochopení pro podobné activity.

Ondřej Vomlel
Reply to  Michal Burda
7 let před

Souhlasím. Hlavně by neměl být uchazeč žádným způsobem naváděn k tomu že by mohl něco silnoproudýho zapojovat sám. Jen připomínám že na jakoukoli práci s 230V (výměna zásuvky, vytváření nové elektroinstalace,…..) je třeba mít kvalifikaci elektrikáře Vyhl. 50/78 §6. Což děcka ve školním věku opravdu nemají tzn. NESMÍ nic takovýho provádět.Samozřejmě v praxi je to všechno trochu jinak ale v případě jakéhokoli problému by pak mohla vina padnout na junák.

Máca
Reply to  Ondřej Vomlel
2 let před

Bez napětí může dělat cokoli. Běžně bereme na praxi lidi z průmyslovky. Tahají kabely zapojují zásuvky apod. Takže bych to zase tak nedramatizoval,ale rozumím ti.